Sezonowe
owoce powoli się kończą. Proponuję zatem jeden z najprostszych serników jaki
udało mi się zrobić. Delikatny i pyszny. Skorzystajcie z przepisu i zróbcie sernik jeszcze dziś by delektować się jego smakiem z
weekendową kawką.
Oczywiście świeże owoce można zastąpić rozmrożonymi ;)
Ważna wskazówka: podstawowa zasada udanego sernika to ocieplone do temperatury pokojowej wszystkie
jego składniki.
Przygotujcie:
na spód:
175g
ciasteczek kakaowych przełożonych kremem (użyłam oreo ale mogą być też inne
tego typu)
2
łyżki roztopionego masła
na mus
owocowy:
użyłam
200g rozmrożonych jeżyn i łyżkę cukru
świeże
jeżyny do dekoracji
na masę
serową:
450
g tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub gotowego twarogu
sernikowego
125
g sera mascarpone
2
łyżki mąki ziemniaczanej (lub pszennej)
1
szklanka cukru
3
jajka M
40
ml (kieliszek) śmietanki kremówki 36% lub 30%
1
łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z połowy wanilii lub łyżka cukru
waniliowego – w zależności od tego czy lubicie aromat waniliowy sernika
Przyda
się też tortownica o średnicy 20 cm i naczynie żaroodporne, do którego można
wlać wodę i wstawić na najniższy poziom piekarnika.
Spód
Dno
tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, który wypuszczamy poza obręcz.
Ciasteczka
z dodatkiem masła miksujemy na ‘piasek’, wykładamy na dnie tortownicy,
uklepujemy i odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, bez termoobiegu.
Mus
Owoce dokładnie miksujemy i przecieramy przez sito do
miseczki.
Ziarenka
z sitka wyrzucamy a do musu dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy.
Masa
serowa
Ser
twarogowy razem z serem mascarpone, mąką i cukrem (również wanilinowy jeśli
używamy) miksujemy na małych obrotach miksera, do czasu aż masa stanie się
gładka, przez ok. 3 minuty.
Następnie
wbijamy kolejno jajka, miksując wolno przez około 15 sekund po każdym dodanym jajku.
Na
koniec dodajemy śmietankę i wanilię.
Masę
serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Na wierzchu wykładamy po łyżeczce mus
owocowy, delikatnie nie zanurzając go w masie a jedynie na powierzchni.
Wykałaczką robimy kilka kółek w masie
serowej by zrobić wzorki z owocowego musu.
I pieczemy :)
Na
dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie wypełnione wodą (ok. 1 litr), na
środkowym poziomie wstawiamy sernik, zamykamy i w 175 stopniach pieczemy 15
minut.
Po
tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 80 minut.
Nie uchylamy drzwiczek od piekarnika podczas pieczenia!
Sernik
studzimy stopniowo, najpierw w wyłączonym piekarniku 20 min. Następnie przy
lekko uchylonym ok. 15 min. aż w końcu przy otwartym. Po całkowitym wystudzeniu
sernika, zdejmujemy obręcz z tortownicy i wstawiamy do lodówki – minimum 8
godzin. Sernik jest tym smaczniejszy im dłużej chłodzi się w lodówce – ja najczęściej
trzymam go przez całą noc.
Później
już tylko niekonieczna dekoracja, pyszna kawka w filiżance i można podbijać
świat!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz