pieczone na przydrożnym rożnie kurczaki mają swój urok, nie ma to jednak jak swój własny upolowany kurczak opieczony w domowym piekarniku :)
każdy ma swój sposób, ja najbardziej lubię soczyste mięso ukryte pod chrupiącą, paprykową skórką... mniam!
składniki:
każdy ma swój sposób, ja najbardziej lubię soczyste mięso ukryte pod chrupiącą, paprykową skórką... mniam!
*kliknij w zdjęcia by powiększyć |
- kurczak - ok. 2 kg
- papryka słodka, ostra - w moim przypadku wędzona
- tymianek, estragon - lub inne ulubione przyprawy
- sól - najlepiej gruboziarnista, świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek lub roztopione masło, ok. 50g
- pół cytryny z oczyszczoną skórką
- kilka gałązek natki pietruszki
- kilka gałązek świeżego tymianku
- duży ząbek lub dwa mniejsze czosnku
- pół cebuli np. czerwonej
Kurczaka ocieplam w temperaturze pokojowej, rozgrzewam piekarnik do 190 st.
Do środka wkładam czosnek, rozmasowaną cytrynę, cebulę i zioła.
Kurczaka smaruję oliwą lub masłem a następnie nacieram solą, posypuję papryką i ziołami, pieprzę - według uznania.
By uniknąć 'pływania w tłuszczu' układam kurczaka na dodatkowej kratce lub w przypadku jej braku, owijam folią aluminiową od spodu kratkę z wyposażenia piekarnika i na niej układam kurczaka.
Wstawiam kurczaka na 1 godz. 45 min. do piekarnika.
Po upływie tego czasu skórka była już chrupiąca a mięso soczyste :)
Wstawiam kurczaka na 1 godz. 45 min. do piekarnika.
Po upływie tego czasu skórka była już chrupiąca a mięso soczyste :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz