skrzydełko czy nóżka?

pieczone na przydrożnym rożnie kurczaki mają swój urok, nie ma to jednak jak swój własny upolowany kurczak opieczony w domowym piekarniku :)

każdy ma swój sposób, ja najbardziej lubię soczyste mięso ukryte pod chrupiącą, paprykową skórką... mniam!

*kliknij w zdjęcia by powiększyć 
składniki:
  • kurczak - ok. 2 kg
  • papryka słodka, ostra - w moim przypadku wędzona 
  • tymianek, estragon - lub inne ulubione przyprawy 
  • sól - najlepiej gruboziarnista, świeżo mielony pieprz 
  • oliwa z oliwek lub roztopione masło, ok. 50g
  • pół cytryny z oczyszczoną skórką
  • kilka gałązek natki pietruszki 
  • kilka gałązek świeżego tymianku 
  • duży ząbek lub dwa mniejsze czosnku
  • pół cebuli np. czerwonej
Kurczaka ocieplam w temperaturze pokojowej, rozgrzewam piekarnik do 190 st.
Do środka wkładam czosnek, rozmasowaną cytrynę, cebulę i zioła.
Kurczaka smaruję oliwą lub masłem a następnie nacieram solą, posypuję papryką i ziołami, pieprzę - według uznania.
By uniknąć 'pływania w tłuszczu' układam kurczaka na dodatkowej kratce lub w przypadku jej braku, owijam folią aluminiową od spodu kratkę z wyposażenia piekarnika i na niej układam kurczaka.
Wstawiam kurczaka na 1 godz. 45 min. do piekarnika.
Po upływie tego czasu skórka była już chrupiąca a mięso soczyste :)

Smacznego!

Komentarze