sobota, 4 lutego 2017

pomidory i papryka

Chłód nie odpuszcza. Po długim spacerze, oprócz herbaty z miodem i cytryną, przyda się rozgrzewająca zupa.
Dobrze mieć pod ręką zapas domowego przecieru pomidorowego, sprawdzi się w kremowej zupie z papryką :)

Składniki:
- 1 czerwona papryka - pokrojona w małe kawałki 
- 1 czerwona cebula - pokrojona w grubsze piórka 
- 1 ząbek czosnku
- ok. 450ml przecieru z pomidorów  
- sól i pieprz, szczypta słodkiej wędzonej papryki (można zastąpić zwykłą), suszone oregano

Dodatki:
- grzanka z serem
- suszona szynka 
- kleks z jogurtu greckiego lub śmietanki ;)

Na łyżce masła klarowanego podsmaż cebulkę, paprykę i czosnek. Kilka minut by wszystko zmiękło. Zalej pomidorami. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Możesz dolać troszkę gotowanej wody - wszystko zagotować i na małym ogniu potrzymać ok. 15 min. Następnie zblenduj na gładki krem. 
Przegotuj na małym ogniu i dopraw.

Można nalewać :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz