czwartek, 5 stycznia 2017

chleb wieloziarnisty

Jeszcze nie piekłam chleba na zakwasie. Z pewnością przyjdzie jeszcze na to pora.
Dotychczas piekłam chleb, na który trzeba długo czekać. W Sylwestra zostaliśmy poczęstowani chlebem, który Nasza Gospodyni Sylwestrowa zrobiła w trakcie przygotowań do wieczornej biesiady. Wzięłam przepis i dzielę się bo jest bardzo smaczny a przede wszystkim łatwy w przygotowaniu.

Podaję proporcje na mały bochenek, potrzebna jest keksówka 11x25 wyłożona papierem do pieczenia.

Potrzebujesz:
- 0,5l ciepłej ale nie gorącej przegotowanej wody
- 25g świeżych drożdży
- 0,5kg mąki (w swoim chlebie użyłam mąki orkiszowej (350g i zwykłej tortowej 150g)
- 0,5 szklanki otrębów (dowolnych, ja użyłam żytnich i owsianych)
- 1 płaskiej łyżki soli
- 2 płaskich łyżek cukru
- 10 łyżek dowolnych ziaren (u mnie 3 pestki dyni, 3 słonecznika, 3 siemienia lnianego i 1 nasion chia)

1. Ziarna upraż na suchej, gorącej patelni.
2. z 0,5l wody odlej 0,5 szklanki i rozpuść w niej drożdże.
3. W większej misce wymieszaj mąkę, otręby, sól, cukier i ziarna i dodaj do nich rozpuszczone drożdże i pozostałą wodę - wszystko wymieszaj i pozostaw pod ściereczką w ciepłym miejscu na 20 min.
4. Po tym czasie przemieszaj masę, przełóż do foremki i odstaw na kolejne 15 min.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 230 stopni, bez termoobiegu.
5. Wstaw chleb do piekarnika i piecz 15 min., po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz 30 min.
6. Otwórz piekarnik, posmaruj wierzch chleba wodą rozmieszaną z solą i wodą (pó szklanki plus pół łyżeczki soli i cukru), wystaw chleb do ostygnięcia.
7. Po wystygnięciu owiń chleb ściereczką.

Twój chleb jest gotowy!
Najlepiej smakuje po ok. 4 godzinach odstania pod ściereczką.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz