niewielkim nakładem pracy można
wyczarować coś pysznego :) choć oceniając po samym wyglądzie trudno się
zdecydować ;-)
350g pieczarek - pokrojonych, podsmażamy na maśle klarowanym lub
oliwie, na dużym ogniu!
dodajemy:
50g startego parmezanu lub innego żółtego, twardego sera,
5 łyżek ziaren słonecznika,
2 ząbki czosnku,
kilka orzechów włoskich,
garść świeżej bazylii i natki pietruszki,
sól i pieprz
Wszystko blendujemy na w miarę gładką pastę dolewając delikatnej oliwy,
by konsystencja pasty nabrała lekkości - tak jak przy pesto :) Można też
modyfikować dodatki, jak Wam będzie pasowało.
Doprawiamy - ale nie zjadamy całej pasty ;-)
Najgorsze przed nami: schładzamy w lodówce co najmniej 30 min :)
Jak to przeczekamy można czarować kanapki jakie tylko przyjdą nam
do głowy :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz