czwartek, 4 września 2014

kolorowe trio

szukałam inspiracji na smaczną kolację i znalazłam :) 
rola główna przypadła Gruszce, Grejpfrutowi i Gorgonzoli :) 

składniki:
mieszanka sałat albo jeden ulubiony gatunek 
gruszka
grejpfrut rubionowy 
kawałek sera gorgonzola - użyłam pikantnego, ale może być dowolny twardy ser pleśniowy 
awokado 
pestki dyni

dressing: 
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny 
łyżeczka musztardy Dijon
łyżeczka miodu
kilka kropel octu balsamicznego - można pominąć 
sól i świeżo mielony pieprz 
Sałatę układamy na talerzu. 
Składniki dressingu shake'ujemy w słoiczku do uzyskania konsystencji emulsji i odstawiamy.
Gruszkę i grejpfruta obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Awokado kroimy w cienkie plastry. Ser w drobne kawałki. 
Pestki dyni podgrzewamy na suchej patelni.
Gruszkę, grejpfruta, awokado  układamy na sałacie i skrapiamy dressingiem. 
następnie układamy ser a wierzch sałatki posypujemy uprażonymi pestkami dyni. 

Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz