faszerowana cukinia

Jak tylko zobaczyłam małe, okrągłe cukinie wiedziałam, że muszę je wykorzystać.  
Z racji tego, że cukinia ma delikatny smak nafaszerowałam ją przyprawionym, mielonym mięsem. 
Tak powstało naprawdę smaczne danie :)
Oczywiście do faszerowania można wykorzystać też kabaczek i bakłażana. 
Składniki, 2 porcje:
  • 2 okrągłe cukinie – można użyć podłużnych
  • 350g mięsa mielonego
  • papryka czerwona
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka keczupu
  • ½ szklanki bulionu lub samej wody
  • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • łyżka masła


Na małym ogniu rozgrzewamy ok. łyżki oliwy na patelni i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodajemy mięso i zwiększamy ogień, obsmażamy ok. 8-10 min, mieszając od czasu do czasu.
Włączamy piekarnik na 180 st. C.

Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojony w plasterki ząbek czosnku.
Zalewamy bulionem, dodajemy łyżkę keczupu, zmniejszamy ogień i zostawiamy pod przykryciem na ok. 20 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i smażymy do czasu odparowania płynu.
Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą.
Podczas duszenia farszu, myjemy cukinię, osuszamy i wydrążamy środek, pozostawiając ok. 1 cm brzegu. Smarujemy środek i zewnątrz łyżką oliwy.
Cukinie układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 8 min., aż cukinia nieco zmięknie.
Wyjmujemy podpieczoną cukinię, piekarnika nie wyłączamy.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy na niej ok. 2-3 min. posiekany w kostkę miąższ cukinii. Mieszamy go z mięsem, dodajemy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i tak przygotowanym farszem wypełniamy podpieczone cukinie.
Wstawiamy do piekarnika na 15 - 20 minut aż cukinia będzie miękka.
Do podania możemy skropić oliwą z oliwek extra virgin, posypać świeżo zmielonym pieprzem i resztą natki pietruszki. 
Smacznego!

Komentarze