Jak tylko zobaczyłam małe, okrągłe cukinie wiedziałam, że muszę je wykorzystać.
Z racji tego, że cukinia ma delikatny smak nafaszerowałam ją przyprawionym, mielonym mięsem.
Tak powstało naprawdę smaczne danie :)
Oczywiście do faszerowania można wykorzystać też kabaczek i bakłażana.
Składniki,
2 porcje:
- 2 okrągłe cukinie – można użyć podłużnych
- 350g mięsa mielonego
- papryka czerwona
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka keczupu
- ½ szklanki bulionu lub samej wody
- 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek extra virgin
- łyżka masła
Na małym ogniu rozgrzewamy ok. łyżki oliwy na patelni i
szklimy pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodajemy mięso i zwiększamy ogień, obsmażamy ok. 8-10 min,
mieszając od czasu do czasu.
Włączamy piekarnik na 180 st. C.
Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojony w plasterki
ząbek czosnku.
Zalewamy bulionem, dodajemy łyżkę keczupu, zmniejszamy ogień
i zostawiamy pod przykryciem na ok. 20 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i
smażymy do czasu odparowania płynu.
Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą.
Podczas duszenia farszu, myjemy cukinię, osuszamy i wydrążamy
środek, pozostawiając ok. 1 cm brzegu. Smarujemy środek i zewnątrz łyżką oliwy.
Cukinie układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do
rozgrzanego piekarnika na ok. 8 min., aż cukinia nieco zmięknie.
Wyjmujemy podpieczoną cukinię, piekarnika nie wyłączamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy na niej ok. 2-3
min. posiekany w kostkę miąższ cukinii. Mieszamy go z mięsem, dodajemy 2 łyżki
posiekanej natki pietruszki i tak przygotowanym farszem wypełniamy podpieczone
cukinie.
Wstawiamy do piekarnika na 15 - 20 minut aż cukinia będzie
miękka.
Do podania możemy skropić oliwą z oliwek extra virgin,
posypać świeżo zmielonym pieprzem i resztą natki pietruszki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz