wtorek, 10 czerwca 2014

łosoś i awokado

Już od jakiegoś czasu chodziła mi po głowie lekka sałatka. 
Wypróbowałam połączenie awokado i łososia - wyszło pysznie! 
Koniecznie spróbujcie!

składniki - 2 porcje:
  • 200g łososia wędzonego
  • dojrzałe awokado
  • garść orzechów włoskich
  • roszponka lub mieszanka roszponki z rukolą w ilości wg uznania
  • świeżo mielony pieprz
na dressing:
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy lub mandarynki
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek u mnie Gran Fruttato (bardzo delikatna)
*kliknij w zdjęcie by powiększyć
Roszponkę myjemy, układamy na talerzu, na niej plasterki awokado i łososia.
Orzechy siekamy na drobniejsze kawałki i podgrzewamy na suchej patelni, wysypujemy na sałatkę.
Całość skrapiamy dressingiem, możemy też użyć pieprzu wg uznania.
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz