Gwarantuję, że przygotowanie tego posiłku nie powinno zająć Wam więcej niż 30 minut.
- 180 g makaronu (najlepsze penne lub tortiglioni)
- 200 g kurek
- 150 g cukinii
- łyżka oliwy i masła
Delikatny sos:
- 2 żółtka
- łyżka mascarpone – można pominąć
- ½ szklanki śmietanki 30%
- szczypta nitek szafranu – można pominąć
- szczypta soli
- świeżo zmielony pieprz
W miseczce
mieszamy żółtka z mascarpone (jeśli używamy), śmietanką, szafranem, solą i
pieprzem i odstawiamy.
Myjemy,
oczyszczamy grzyby, osuszamy np. na ręczniku kuchennym. Większe kurki możemy
pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach
W czasie, gdy
gotujemy makaron (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) – rozgrzewamy masło i
oliwę na patelni.
Dodajemy kurki
i startą cukinie i smażymy na dość dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu,
ok. 8 minut. Uważamy żeby
nic się nie przypaliło a jednocześnie by płyn z kurek i cukinii odparowywał.
Zestawiamy
patelnię z ognia, odcedzamy makaron i dodajemy go do kurek i cukinii.
Wlewamy sos,
jednocześnie mieszając.
Jeśli sos nie zagęścił się możemy umieścić patelnię
jeszcze na minimalnym ogniu i mieszając, podgrzewać przez chwilę.
Smacznego!
Inspiracja: http://kulinarni.tvn.pl/przepisy/przepis-makaron-z-cukinia-i-kurkami,1383.html
Komentarze
Prześlij komentarz