środa, 25 czerwca 2014

duet kurek i cukinii

Gwarantuję, że przygotowanie tego posiłku nie powinno zająć Wam więcej niż 30 minut. 

Składniki – 2 porcje:
  • 180 g makaronu (najlepsze penne lub tortiglioni)
  • 200 g kurek
  • 150 g cukinii
  • łyżka oliwy i masła


 Delikatny sos:
  • 2 żółtka
  • łyżka mascarpone – można pominąć
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • szczypta nitek szafranu – można pominąć
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz


 W miseczce mieszamy żółtka z mascarpone (jeśli używamy), śmietanką, szafranem, solą i pieprzem i odstawiamy.
Myjemy, oczyszczamy grzyby, osuszamy np. na ręczniku kuchennym. Większe kurki możemy pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach
W czasie, gdy gotujemy makaron (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) – rozgrzewamy masło i oliwę na patelni.
Dodajemy kurki i startą cukinie i smażymy na dość dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, ok. 8 minut. Uważamy żeby nic się nie przypaliło a jednocześnie by płyn z kurek i cukinii odparowywał.

Zestawiamy patelnię z ognia, odcedzamy makaron i dodajemy go do kurek i cukinii.
Wlewamy sos, jednocześnie mieszając.
Jeśli sos nie zagęścił się możemy umieścić patelnię jeszcze na minimalnym ogniu i mieszając, podgrzewać przez chwilę.

Wykładamy na talerze, dodajemy świeżo zmielony pieprz i podajemy :)

Smacznego!


Inspiracja: http://kulinarni.tvn.pl/przepisy/przepis-makaron-z-cukinia-i-kurkami,1383.html 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz