omlet albo frittata - idealne na popołudniowy lunch lub kolację
wykonanie nie jest trudne: masę jajeczną trzeba wymieszać z dowolną ilością dodatków i zapiec czy zasmażyć - techniki są różne
*kliknij w zdjęcia by powiększyć |
miałam pod ręką:
- 2 jajka (L)
- pomidorki koktajlowe
- ser z niebieska pleśnią, twardy - np. Lazur
- liście szpinaku (tzw. baby)
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- sól, pieprz
Pomidorki pokroiłam na ćwiartki, ser w kostkę ok. 1x1cm.
L:iście szpinaku opłukałam i wysuszyłam.
Rozgrzałam patelnię z masłem i dodałam starty ząbek czosnku, lekko podsmażyłam. Dodałam pomidorki - wszystko wymieszałam i zostawiłam pod przykryciem na średnim ogniu ok. 3-4 min, aż pomidorki się podgrzały. Do pomidorków dodałam szpinak, wszystko wymieszałam i wrzuciłam ser. Patelnię ponownie zostawiłam pod przykryciem na ok. 3-4 min - aż ser zaczął się rozpuszczać a liście szpinaku przywiędły.
Po tym czasie wszystko wymieszałam. Doprawiłam solą i pieprzem.
Nie wlewałam masy jajecznej, wbiłam całe jajka i zostawiłam pod przykryciem do czasu aż się ścięły.
Przegryzałam z grzanką pieczywa pełnoziarnistego.
Miły wieczór :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz