środa, 9 kwietnia 2014

gruszka i gorgonzola

zapraszam Was dziś na wieczorną sałatkę... jedna z moich ulubionych przekąsek
jest jednocześnie lekka a sycąca, ostra i słodka - naprawdę smaczna :)

składniki - 2 porcje:

  • rukola ok. 100g
  • twarda gruszka 
  • ser gorgonzola 50g - ewentualnie inny ostry ser z niebieską pleśnią
  • orzechy włoskie 50g
  • dressing 'na oko' ;) wg kubków smakowych: 3 łyżki soku z cytryny, 6 łyżek oliwy z oliwek lub innego zdrowego oleju (rzepakowy,  lniany lub z orzechów włoskich), 1 łyżeczka miodu, sól i pieprz
Umytą i osuszoną rukolę układamy na talerzu, a na niej bardzo cienkie plastry gruszki - ścieramy plastry np. obieraczką do warzyw - i podzielony na małe cząstki ser. 
Rozgrzewamy suchą patelnię, na którą wrzucamy orzechy włoskie, żeby je zrumienić. 
Wszystkie składniki dressingu mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. 
Zrumienione orzechy siekamy na drobniejsze kawałki lub kładziemy w całości i rozsypujemy na sałatce. 
Skrapiamy dressingiem, doprawiamy pieprzem wg uznania i gotowe. 
*kliknij w zdjęcie by powiększyć
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz