zapraszam Was dziś na wieczorną sałatkę... jedna z moich ulubionych przekąsek
jest jednocześnie lekka a sycąca, ostra i słodka - naprawdę smaczna :)
składniki - 2 porcje:
jest jednocześnie lekka a sycąca, ostra i słodka - naprawdę smaczna :)
składniki - 2 porcje:
- rukola ok. 100g
- twarda gruszka
- ser gorgonzola 50g - ewentualnie inny ostry ser z niebieską pleśnią
- orzechy włoskie 50g
- dressing 'na oko' ;) wg kubków smakowych: 3 łyżki soku z cytryny, 6 łyżek oliwy z oliwek lub innego zdrowego oleju (rzepakowy, lniany lub z orzechów włoskich), 1 łyżeczka miodu, sól i pieprz
Umytą i osuszoną rukolę układamy na talerzu, a na niej bardzo cienkie plastry gruszki - ścieramy plastry np. obieraczką do warzyw - i podzielony na małe cząstki ser.
Rozgrzewamy suchą patelnię, na którą wrzucamy orzechy włoskie, żeby je zrumienić.
Wszystkie składniki dressingu mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Zrumienione orzechy siekamy na drobniejsze kawałki lub kładziemy w całości i rozsypujemy na sałatce.
Skrapiamy dressingiem, doprawiamy pieprzem wg uznania i gotowe.
*kliknij w zdjęcie by powiększyć |
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz