czwartek, 27 lutego 2014

naleśniki z mleczkiem kokosowym

zapraszam na weekendowe śniadanie... 
można zawinąć się w szlafrok i nie śpieszyć się nigdzie...
w tych cieniutkich i chrupiących naleśnikach można się naprawdę zakochać :)

*kliknij w zdjęcie by powiększyć
składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej - może być też mieszanka, choć uwaga na mąkę razową, która obciąża ciasto
  • 1/2 szklanki mleka, schłodzonego - w zależności od upodobań 0,5% - 3,2%
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego 
  • 2/3 szklanki wody, schłodzonej - może być lekko gazowana 
  • 3 jaja rozmiar M lub 2 jaja rozmiar L
  • 3 łyżki masła, roztopionego, ostudzonego 
  • kopiasta łyżeczka cukry
  • pół łyżeczki soli
Wszystkie składniki starannie miksujemy / blendujemy na jednolitą masę.
Ciasto wstawiamy na 20 min. do lodówki.
Po tym czasie na rozgrzanej patelni posmarowanej niewielką ilością tłuszczu smażymy ulubione naleśniki i zjadamy z wybranymi dodatkami :)
Smażę naleśniki na maśle klarowanym, wychodzi mi ok. 12 naleśników o średnicy ok. 24 cm



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz