zapraszam na weekendowe śniadanie...
można zawinąć się w szlafrok i nie śpieszyć się nigdzie...
w tych cieniutkich i chrupiących naleśnikach można się naprawdę zakochać :)
składniki:
Ciasto wstawiamy na 20 min. do lodówki.
Po tym czasie na rozgrzanej patelni posmarowanej niewielką ilością tłuszczu smażymy ulubione naleśniki i zjadamy z wybranymi dodatkami :)
Smażę naleśniki na maśle klarowanym, wychodzi mi ok. 12 naleśników o średnicy ok. 24 cm
można zawinąć się w szlafrok i nie śpieszyć się nigdzie...
w tych cieniutkich i chrupiących naleśnikach można się naprawdę zakochać :)
*kliknij w zdjęcie by powiększyć |
- 1 szklanka mąki pszennej - może być też mieszanka, choć uwaga na mąkę razową, która obciąża ciasto
- 1/2 szklanki mleka, schłodzonego - w zależności od upodobań 0,5% - 3,2%
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 2/3 szklanki wody, schłodzonej - może być lekko gazowana
- 3 jaja rozmiar M lub 2 jaja rozmiar L
- 3 łyżki masła, roztopionego, ostudzonego
- kopiasta łyżeczka cukry
- pół łyżeczki soli
Ciasto wstawiamy na 20 min. do lodówki.
Po tym czasie na rozgrzanej patelni posmarowanej niewielką ilością tłuszczu smażymy ulubione naleśniki i zjadamy z wybranymi dodatkami :)
Smażę naleśniki na maśle klarowanym, wychodzi mi ok. 12 naleśników o średnicy ok. 24 cm
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz